Jak chronić żywność przed insektami

Ochrona przed szkodnikami to obowiązkowe działania każdego posiadacza firmy albo zakładu przetwórczego, w którym powstaje żywność. Masowe kontrole, które powodują nakładanie wysokich kar a dosłownie zamknięcie zakładu sprawiają, że przedsiębiorcy na prawdę często decydują się na nieprosty monitoring pest control. Polega on na tym, że szkodniki, które ukazały się na terenie zakładu najpierw są zwalczane przy użyciu bezpiecznych dla żywności środków a potem przez cały czas monitoruje się, czy nie zagnieździły się na nowo.

Czasem szkodniki w firmie nie oznaczają, że jest w niej brudno i nie przestrzega się zasad higieny. Może zdarzyć się tak, że przez niedomknięte drzwi magazynu przedostają się do niego szczury lub myszy albo mniejsze szkodniki - robaki. Zarówno jedne, jak i drugie można dość sz ybko zneutralizować, niemniej jednak całkiem dobrze nie działać własną pracą. Pest control powinien być zlecony przedsiębiorstwu, które dysponuje odpowiednimi narzędziami a także środkami chemicznymi, które można używać tam, gdzie produkowana jest żywność. Technologia pozwala dziś nie tylko bardzo szybko pozbyć się szkodników, niemniej jednak również umożliwia monitorowanie zagrożeń na bieżąco i podejmowanie działań zaradczych zanim jeszcze problem się rozwinie. Najczęściej w zakładzie wydzieleni są pracownicy, którzy odpowiadają za to, by zachowane były zasady bezpieczeństwa. W magazynach chodzi chociażby o to, ażeby sprawdzać, czy sypka żywność nie wysypała się z opakowań, czy opakowania nie zostały przedziurawione przez myszy.
Polecam: ochrona przed szkodnikami.