W tym okresie danie można transportować w kontenerze mroźniczym w którekolwiek miejsce. Może spędzić miesiące w sklepowej zamrażarce i przez cały ten czas nie tylko nadaje się do spożycia, ale smakuje tak, jak gdyby nie nigdy nie było mrożone. Dzięki temu, że istnieją komory szokowego mrożenia, możliwe jest przygotowywanie mrożonych warzyw. Warzywa zakupione w postaci mrożonej nie tracą wartości odżywczych i nie są gorsze w smaku od tych, które byłyby dopiero co zerwane w ogrodzie. Jednakowo jest z lodami. Poddanie tych deserów procesowi mrożenia szokowego umożliwia na to, że zachowują swój kształt. Jeśli mroziłyby się powoli, w tradycyjnej zamrażarce, nie zachowałyby swojej struktury i wyrazistego smaku. Dzięki technice szybkiego zamrażania nabywcy z Polski mogą cieszyć się smakiem ryb złowionych w wodach Atlantyku. Producenci ryb, poddają je mrożeniu w tym samym momencie po tym, jak zostaną oprawione i przeznaczają je do transportu w kontenerze z ujemną temperaturą. Jak widać, mrożenie szokowe pozwala cieszyć się wyjątkowym smakiem wielu dań, które nie byłyby tak szeroko dostępne w postaci niemrożonej.
Polecamy: schładzanie szokowe.